Предлагат такса за коли без софийски номера в столицата
Предлагат такса за коли без софийски номера в столицата / снимка: БГНЕС, архив
Предлагат такса за коли без софийски номера в столицата
83006
Предлагат такса за коли без софийски номера в столицата
  • Предлагат такса за коли без софийски номера в столицата

Автомобилите, които не са със софийска регистрация, да плащат допълнителна такса, за да влизат в столицата. Това предложение отправиха представители на бизнеса до кмета на София Йорданка Фандъкова. Според председателя на Камарата на строителите Светослав Глосов тази идея не е лоша и е нормално след като ползваш мрежата на един град да плащаш за това. Предложението на бизнеса обаче грубо нарушава човешките права, категоричен е адвокат Михаил Екимджиев. Според него тази идея няма да бъде приета, защото е абсурдна и нарушава конституционните права на гражданите.

Хиляди шофьори в страната казаха „не" на по-скъпите винетки

Бизнесът иска в столицата да се въведе такса за всички автомобили, които се движат в града, но не са със софийска регистрация. Целта е да бъде решен проблемът с трафика. Светослав Глосов от Камарата на строителите коментира, че е нормално да има такава допълнителна такса.

„Това не е лоша идея. Имало е акъл, защото действително има много хора, които пътуват с колите си и не живеят в София и автомобилите са им регистрирани в други градове. Нормално е, след като ползваш градска мрежа, да участваш в поддържането", заяви Глосов.

По думите му вариантите са два - или да се плаща допълнителна такса за ползване на столичните пътища или хората, които живеят и работят в София да си сменят регистрацията на автомобилите.

„Ако искат да си регистрират колите в София, тогава вече под формата на данъка, който плащат към общините, ще участват в поддръжката. Тези, които живеят постоянно в София, а адресът им е на друго населено място, да решат - или да регистрират, че живеят в София, където реално живеят и работят, или ако не са, да участват с някаква такса", допълни той.

От Столична община намират предложението за интересно и тепърва ще мислят върху него. Пред Дарик зам.-кметът по транспорт Любомир Христов посочи, че подобряването на обществения транспорт до София е по-разумната стъпка за намаляване на трафика в столицата, отколкото въвеждането на такса за колите без софийска регистрация.

„Едва ли само и единствено мярка за въвеждане на допълнителни такси за ползване на уличната мрежа ще доведат до намаляване на трафика. Сигурен съм, че при наличието на по-добра връзка - железопътен и обществен транспорт в София, вероятно част от хората, които пътуват ежедневно до София от близките градове, за да работят или да учат, биха се отказали от автомобила си", каза Христов.

Борисов: С поршета протестират срещу винетките, а само да го запали е дал 12 лева

Той допълни, че ако се въведе подобна такса, трябва да се помисли и за това какъв ще бъде контролът върху шофьорите без софийска регистрация. По-същественият проблем обаче е, че предложението за винетки в столицата нарушава грубо човешките права, заяви за Дарик адвокат Михаил Екимджиев. По думите му въвеждането на подобен данък би било абсурдно:

„Кретенски идеи и решения в България се вземат ежедневно, така че аз не мога да кажа дали ще бъде прието, или няма да бъде, но ако ме питате от гледна точка на правото на Конституцията - не. То по тази логика всеки общински съвет може на някакъв феодален принцип да реши да въведе за всички, които не са от съответната община подобен данък, така че това е изключително глупаво. Икономически може да има някакви основания, но юридически е дискриминационно. Отделно, че данък може да се въвежда само със закон, а не с решение на общинския съвет", каза адвокатът.

Екимджиев обясни още, че ако все пак се стигне до въвеждането на подобна такса, тя незабавно ще бъде атакувана по съдебен път, тъй като e в противоречие с Конституцията:

„Това няма как да се случи. Ще се водят тежки дела. Това е дискриминация. Няма основания хората да бъдат облагани с данък за това, че им се налага да ходят в София, където са всички институции, по работа и т.н. Ще бъде засегнато например правото на равнопоставеност за това, че ще бъдат поставени в привилегировано положение тези, които са с близка регистрация. Останалите ще плащат някакъв измислен данък. След това ще бъде засегнато правото на собственост по един начин, който е недопустим за правовата държава", допълни той.

А колкото до това дали въвеждането на винетка за София няма да доведе до подобна мярка и в други градове бизнесът смята, че всяка община може да вземе решение за себе си, но в крайна сметка трябва да се осигуряват средства за поддържане на инфраструктурата.

Все пак от столична община коментираха, че предложението за винетки в столицата няма да бъде включено в бюджета за 2016 година.